Tarta z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekać nożem na stolnicy, dodać mąkę, żółtko, sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 20 minut. Ciasto podzielić na dwie (nierówne) części. Z jednej części ( większej)ciasta rozwałkować okrąg o średnicy większej niż średnica formy na tartę. Za pomocą wałka ciasto przenieść na formę do tart. Dokładnie wylepić dno i brzegi formy. Nadmiar ciasta obciąć nożem.
2.Do miski dać brzoskwinie, cukier i sok z cytryny, delikatnie wymieszać. Przykryć i pozostawić na ok.1 godzinę aż owoce puszczą sok.
3.Brzoskwinie odcedzić z nadmiary soku - sok zachować.
4.Do garnak dać makę ziemnaiczaną, cynamon, i sok z brzoskwiń, rozgrzać i zagotować ciagle mieszajac przez 2 minuty (ugotować kisiel), jeśli potrzeba można dodać ok.1/2 szklanki wody ( to zależy od ilosci soku). Odstawić z kuchni i dodać maslo.
5.Dodać brozskwinie i zamieszać.
6.Wyłożyć na ciasto, Przykryć drugą częścią ciasta formując kratkę i wylepiając brzegi w formie.
7.Brzegi tary delikatnie przykryć folia, piec w 180 stopniach przez 50 minut az ciasto bedzie koloru jasno-brazowego. Pod koniec pieczenia folie ściągnąć aby brzegi nabrały koloru.Lekko przestudzić, podawać na ciepło lub zimn.
Komentarze