TARTA Z BRZOSKWINIAMI

0 (0 ocen)

Pachnąca jeszcze latem tarta na ciepło jak i na zimno to deser który możemy podać w jesienne już popołudnie.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki
    2 łyżeczki cukru
    25 dag masła
    1/2 szklanki bardzo zimnej wody
    1żółtko
    szczypta soli

    Nadzienie:
    1/3 szklanki cukru
    1/4 szklanki brązowego cukru
    ok. 5 dużych brzoskwiń pokrojonych w ósemki
    3 łyżki mąki kartoflanej
    1/4 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki soku z cytryny
    1 łyżka masła


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0uejg3l 1. Masło posiekać nożem na stolnicy, dodać mąkę, żółtko, sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 20 minut. Ciasto podzielić na dwie (nierówne) części. Z jednej części ( większej)ciasta rozwałkować okrąg o średnicy większej niż średnica formy na tartę. Za pomocą wałka ciasto przenieść na formę do tart. Dokładnie wylepić dno i brzegi formy. Nadmiar ciasta obciąć nożem.
  • image-02xyijs 2. Do miski dać brzoskwinie, cukier i sok z cytryny, delikatnie wymieszać. Przykryć i pozostawić na ok.1 godzinę aż owoce puszczą sok.
  • 3. Brzoskwinie odcedzić z nadmiary soku - sok zachować.
  • 4. Do garnak dać makę ziemnaiczaną, cynamon, i sok z brzoskwiń, rozgrzać i zagotować ciagle mieszajac przez 2 minuty (ugotować kisiel), jeśli potrzeba można dodać ok.1/2 szklanki wody ( to zależy od ilosci soku). Odstawić z kuchni i dodać maslo.
  • 5. Dodać brozskwinie i zamieszać.
  • image-20b6e25 6. Wyłożyć na ciasto, Przykryć drugą częścią ciasta formując kratkę i wylepiając brzegi w formie.
  • 7. Brzegi tary delikatnie przykryć folia, piec w 180 stopniach przez 50 minut az ciasto bedzie koloru jasno-brazowego. Pod koniec pieczenia folie ściągnąć aby brzegi nabrały koloru.Lekko przestudzić, podawać na ciepło lub zimn.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować