Tarta z brzoskwiniami

5 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Ciasto robi się szybko i może je upiec każda początkująca pani domu.

Składniki:


  • Ciasto:
    2 szkl mąki
    2 jajka
    1/2 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 kostki margaryny
    łyżka smalcu

    Masa:
    70 dag brzoskwiń
    2 budynie na 0,75l mleka
    1/2 szkl cukru

    cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia posiekać z margaryną i smalcem. Dodać jajka i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki, resztę do zamrażalnika.
  • 2. Masa: Brzoskwinie obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać 1,5 szkl wody i wsypać cukier. Wymieszać i gotować do czasu aż brzoskwinie zaczną się rozpadać. Proszek budyniowy wymieszać z 1 szkl zimnej wody i wlać do gotujących się brzoskwiń. Gdy zgęstnieje, zestawić z ognia. Ciastem wylepić formę na tartę, po nakłuwać widelcem i podpiec ok 10-15 min. Wyłożyć lekko przestudzony budyń. Na wierzchu zetrzeć zmrożone ciasto. piec ok 30-40 minut w 170 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Budyń Masa

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA czwartek 28.08.2014 http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=100

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować