Mini torciki bezowe Raffaello

  • wyświetlono: 1128 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Obłędne.. niebiańskie mini torciki bezowe Raffaello swoim smakiem i wyglądem skuszą każdego. Puszysty, kokosowy krem na serku mascarpone, z dodatkiem białej czekolady i śmietanki i delikatna, chrupiąca beza.. mniam.. czyżby tak smakowało niebo? I co dacie się skusić?

Kuchnia Marty
  • 180min

Składniki

Składniki na bezy:
◦3 duże białka
◦175 g drobnego cukru
◦1 łyżeczka soku z cytryny
◦½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
◦1 szczypta soli

Składniki na krem Raffaello:
◦150 ml śmietanki kremówki 36%
◦100 g białej czekolady
◦250 g serka mascarpone
◦50 g wiórków kokosowych
◦opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
◦50 g migdałów w płatkach
◦2 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania przepisu:

Mini torciki bezowe Raffaello

  • 1. Przygotowanie bezy:
    Blachę do pieczenia (najlepiej taką z piekarnika) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy na nim kilka okręgów np. od kubka (ja narysowałam 4). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy.

    Masę bezową wykładamy na narysowane okręgi, wyrównujemy spody i przy pomocy łyżki lub szpatułki podnosimy boki ku górze (możemy też użyć rękawa cukierniczego). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy/suszymy bezy przez ok. 2 godziny.

    Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wystygnięcia.

    Przygotowanie kremu Raffaello:
    Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy często mieszając aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Ważne, żeby nie zagotować śmietanki!

    Masę studzimy i na noc chowamy do lodówki żeby się schłodziła. Następnego dnia przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce do serka mascarpone, ewentualnie możemy dodać cukier puder. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem. Do kremu wsypujemy wiórki kokosowe i jeszcze chwilę miksujemy.

    Migdały w płatkach prażymy na suchej patelni. Bezy napełniamy kremem po wierzchu posypujemy migdałami i wiórkami kokosowymi.

    Mini torciki bezowe Raffaello przechowujemy w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciepavlovabezytort bezowyraffaellotart pavlowamini torciki bezowe Raffaello

Komentarze

Podobne przepisy

image-0opbvgg

Dodane przez: Mniam1

Czekoladowy torcik bezowy

Pyszny torcik bezowy. Kakaowe blaty...

image-0xwe2vk

Dodane przez: Bożena1960

Mini Torcik

Ten mini torcik zrobiłam z biszkoptu...

Torcik bezowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Torcik bezowy

Jego smak można opisać jako "niebo...

Torcik bezowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Torcik bezowy

Torcik bezowy

Torcik bezowy - lodowy

Dodane przez: polciunia1984

Torcik bezowy lodowy

Ten torcik robi się w ekspresowym...

Torcik Raffaello

Dodane przez: egelina

Torcik Raffaello

To smaczny deser do zrobienia w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE