Tarta z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Łatwa w wykonaniu i idealna na upalne popołudnie!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżka cukru domowego cukru waniliowego
    2 żółtka
    150 g masła
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka bułki tartej
    2 brzoskwinie
    1 galaretka (np. pinacolada)
    1 szklanka gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie tworzymy zagłębienie i dodajemy do niego żółtka, pokrojone w kostkę masło, śmietanę oraz cukier. Z tych składników zagniatamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut. W tym czasie myjemy brzoskwinie, wyjmujemy z nich pestki i kroimy na cienkie plasterki. Ciasto wyjęte z lodówki wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wykładamy nim formę do pieczenia tarty (wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą) o średnicy ok. 28 cm. Następnie robimy w nim dziurki za pomocą widelca i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu, tartę odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę 1 szklance gorącej wody i dokładnie mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Na ostygniętej tarcie układamy brzoskwinie i zalewamy je ostygnięta galaretką. Tartę odstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować