Tarta z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie tworzymy zagłębienie i dodajemy do niego żółtka, pokrojone w kostkę masło, śmietanę oraz cukier. Z tych składników zagniatamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut. W tym czasie myjemy brzoskwinie, wyjmujemy z nich pestki i kroimy na cienkie plasterki. Ciasto wyjęte z lodówki wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wykładamy nim formę do pieczenia tarty (wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą) o średnicy ok. 28 cm. Następnie robimy w nim dziurki za pomocą widelca i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu, tartę odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę 1 szklance gorącej wody i dokładnie mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Na ostygniętej tarcie układamy brzoskwinie i zalewamy je ostygnięta galaretką. Tartę odstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
Komentarze