Bezowa tarta z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonałe połączenie kruchego ciasta, kwaśnych porzeczek i delikatnej bezy. Obsypana ziarenkami smakuje wybornie. Przepis pochodzi z mojego bloga.

  • 60 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 żółtka
    1/2 kostki margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżka śmietany 18%

    ok. 400 ml gęstego dżemu z czarnej porzeczki

    beza;
    4 białka
    5 czubatych łyżek pudru
    mała szczypta soli

    2 łyżki dowolnych ziarenek do posypania ( u mnie mieszanka słonecznika, migdałów i kokosa)

    oraz;
    odrobinka margaryny i bułki tartej do wysypania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bezowa tarta z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto dokładnie zagniatam. W razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki. Rozwałkowuję na okrągły placek. Formę do tarty o średnicy 28 cm. smaruję tłuszczem i wysypuje bułką tartą. Przekładam na nie ciasto. Nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Podpiekam je około 20 minut w180 st (aż nabierze lekko złotego koloru). W tym czasie ubijam białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaję porcjami cukier puder. Ubijam na sztywną pianę. Na cieście rozsmarowuję dżem porzeczkowy. na niego wykładam pianę. Łyżką robię takie ozdobne fale. Ciasto ponownie wstawiam do piekarnika na ok. 20 minut. Kiedy ciasto ostygnie posypuję je ziarenkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować