Szyszki z ryżu preparowanego i krówek

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjny deser, który jako dziecko kupowałam w szkolnym sklepiku. W ostatni weekend robiłam szyszki z moją córeczką. A że deser tego rodzaju jest łatwy, ekspresowy i smaczny, była zachwycona.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g cukierków krówek
    125 g masła
    90 g ryżu preparowanego
    1 czubata łyżeczka czarnego kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Szyszki z ryżu preparowanego i krówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krówki i masło pokroić na drobne kawałki, włożyć do garnka z grubym dnem. Rozpuszczać krówki z masłem ciągle mieszając. Kiedy masa jest już rozpuszczona dodać kakao i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie masę zdjąć z ognia i wsypać ryż preparowany, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić masę do przestygnięcia. Kiedy masa jest już na tyle ostygnięta, że można ją swobodnie dotykać rękami, nabieramy porcje i formujemy szyszki. Układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować