Dorsz w pomidorach

4 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Co zrobić aby ryba nie była nudna? Moja propozycja, to dorsz w mocno pomidorowym słodko-kwaśnym sosie. Sos doprawiłam tymiankiem, czerwona cebulą i świeżym tymiankiem-mówię wam zapach obłędny! Do tego danie przygotowuje się naprawdę ekspresowo. Dorsza polecam podać z ugotowanym na sypko ryżem.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g fileta z dorsza
    400 g pomidorów krojonych z puszki
    10 pomidorków koktajlowych
    4 połówki suszonych pomidorów z oleju
    1 duża czerwona cebula
    1 ząbek czosnku
    2 gałązki świeżego tymianku
    sól
    pieprz
    2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z dorsza pokroić n mniejsze kawałki (jeżeli jest mrożony należy go najpierw rozmrozić).
    Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów. Na patelnię dodać posiekane drobno cebulę, czosnek i suszone pomidory. Wszystko zeszklić. Następnie na patelnię dodać pomidory z puszki i suszony tymianek, smażyć aż sos zgęstnieje doprawić go solą i pieprzem.
    Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Rybę posypać solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego przełożyć sos, na sosie ułożyć rybę oraz połówki pomidorków koktajlowych. Zapiekać rybę przez 30 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Post Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować