Zupę zamiast zabielić śmietaną, tym razem wykorzystałam do tego twaróg. Smak - naprawdę bardzo interesujący. Aromat potrawy wzbogaciłam o kumin, czosnek niedźwiedzi i pieprz z cytrynową nutą. Całościowo bardzo smaczna kompozycja.
Składniki:
Na 6 porcji
Jajka sadzone:
6 jajek
masło lub oliwa do smażenia
sól do smaku
Zupa:
3 większe ziemniaki (łącznie 350g)
3 małe marchewki (łącznie 150g)
1 większa biała cebula
1 większy pęczek szczawiu (60g)
250 g twarogu półtłustego 4%
3 łyżeczki masła
1 L bulionu warzywnego
1/4 łyżeczki kuminu (kminku rzymskiego)
1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Szczawiowa zupa krem z twarogiem i jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać obraną i posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony szczaw, wsypać kumin i czosnek niedźwiedzi. Całość podgrzewać 5 min, mieszając. Następnie dołożyć rozdrobniony ser i podgrzewać jeszcze 2 - 3 min.
2.Składniki zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na cząstki i dołożyć do zawartości garnka. Gotować do miękkości (ok. 20 min).
3.Zupę zblendować i doprawić do smaku.
4.Na rozgrzanym tłuszczu przygotować jajka sadzone, doprawiając je do smaku solą. Podawać jako dodatek do zupy - po 1 jajku na porcję.
Komentarze