=SYBIRAK=

0 (0 ocen)

  • Średni

8 - warstwowe ciasto nie jest ani trudne ani pracochłonne. życzę smacznego mojemu mężowi bardzo smakuje

  • Średni

Składniki:

  • - CIASTO:: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 3 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - masło: 50 gramów
    - olej: 2 łyżki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - mleko: 4 łyżki
    - miód: 2 łyżki
    - KREM:: 1 sztuka
    - mleko: 0.5 litra
    - cukier: 0.33 szklanki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - masło/margaryna: 250 gramów
    - aromat rumowy/waniliowy: 1 sztuka
    - POLEWA:: 1 sztuka
    - masło: 2 łyżki
    - mleko: 4 łyżki
    - cukier: 4 łyżki
    - kakao: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

=sybirak= - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Cukier, masło, mleko i miód roztapiamy i dodajemy sodę. Lekko studzimy i wlewamy do 2 szklanek maki, dodajemy olej i jajko. Zagniatamy luźne ciasto, podsypując resztą maki, tak by nie było zbyt twarde. Dzielimy na 8 części. Rozwałkujemy placki ok. 25x30 cm. Wkładamy na blanche pojedynczo i pieczemy ok. 4-5 min w temp 180 stopni.
  • 2. Krem:
    Odlewamy ½ szklanki mleka i rozrabiamy w nim mąki. Resztę zagotowujemy z cukrem. Wlewamy mąkę z mlekiem. Gotujemy masę i studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem, dodając po łyżce masy. Wlewamy aromat. Placki przekładamy kremem.
  • 3. Polewa:
    Masło roztapiamy z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao. Rozsmarowujemy na cieście. Następnego dnia kroimy i dekorujemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować