Sybirak

4.98 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Halina Frankowska z Łodzi zaprosiła nas w piątkowe popołudnie na kawę i ciasto sybirak. Chociaż składa się aż z ośmiu warstw, okazuje się, że nie jest ani trudne, ani pracochłonne.

Składniki:

  • Ciasto: 3 szkl. mąki
    ● 1 jajko
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 5 dag masła
    ● 2 łyżki oleju
    ● 1 łyżeczka sody
    ● 4 łyżki mleka
    ● 2 łyżki miodu.
    Krem: 1/2 l mleka
    ● 1/3 szkl. cukru
    ● 2 łyżki mąki ziemn.
    ● 2 łyżki mąki pszennej
    ● kostka masła lub margaryny
    ● mały aromat rumowy lub waniliowy.
    Polewa: 2 łyżki masła
    ● 4 łyżki cukru
    ● 4 łyżki mleka
    ● 2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.98 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sybirak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: cukier, masło, mleko
    i miód roztapiamy i dodajemy
    sodę. Lekko studzimy
    i wlewamy do 2 szkl. mąki.
    Dodajemy olej i jajko. Zagniatamy
    luźne ciasto, podsypując
    resztą mąki tak, by nie było
    zbyt twarde. Dzielimy na 8
    części. Rozwałkowujemy
    placki ok. 25x30 cm. Przenosimy
    na wałku na płaską natłuszczoną
    blachę i pieczemy
    osobno 4-5 minut w 180° C.
  • 2. Krem: odlewamy 1/2 szkl.
    mleka i rozrabiamy mąki. Resztę
    zagotowujemy z cukrem.
    Wlewamy mąkę z mlekiem.
    Gotujemy masę i studzimy.
    Masło lub margarynę ucieramy
    mikserem, dodając po łyżce
    masy. Wlewamy aromat.
    Placki przekładamy kremem.
  • 3. Polewa: masło roztapiamy
    z cukrem i mlekiem, dodajemy
    kakao. Rozsmarowujemy na
    cieście. Następnego dnia kroimy
    i dekorujemy.

Porady

Ciasto można posypać wiórkami kokosowymi (zanim polewa zastygnie), udekorować bitą śmietaną i ozdobić owocami lub galaretką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować