Świąteczne babeczki

4.5 (155 ocen)

  • 45 min

Kruche, razowe babeczki nadziewane kapustą kiszoną i grzybami. Babeczki będą się ładnie prezentowały na wigilijnym stole i świetnie smakowały z czerwonym barszczem.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g mąki orkiszowej razowej
    50 g mąki krupczatki
    1 jajko
    100 g masła

    Farsz:
    350 g kapusty kiszonej
    4 suszone grzyby
    150 g pieczarek
    1 mała cebula
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Świąteczne babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysyp mąki, daj masło i posiekaj siekaczką lub nożem. Utwórz kopczyk, zrób dołek po środku i tam wbij jajko. Wymieszaj razem i ugnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówe 30 minut.
  • 2. Kapustę przełóż do garnka, zalej wodą, włóż grzyby i gotuj do miękkości, często uzupełniając wodę gdyby wyparowała. Po ugotowaniu odciśnij całkowicie z wody i posiekaj drobno.
  • 3. Cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulkę, dodaj pieczarki i smaż aż puszczą soki. Dopraw solą i pieprzem. Połącz z kapustą.
  • Spody do babeczek przed pieczeniem 4. Foremki o śred. 6 cm wysmaruj cienko masłem. Ciasto wywałkuj i wykrawaj koła pasujące do foremek. Wyłóż nim foremki. Spody podpiekaj w 200 st. C przez 14 minut. Wystudź.
  • Babeczki z farszem 5. Do każdego spodu nałóż ok. 1-2 łyżki farszu. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i podpiecz 10-13 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Pieczarki Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować