Świąteczna szynka z sosem żurawinowym

0 (0 ocen)

Mięso doprawione korzennymi przyprawami i podane ze świątecznym sosem żurawinowym

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    Marynata:
    1 pomarańcza
    1 łyżeczka goździków
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki płynnego miodu
    ½ łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
    Sos:
    200g świeżej żurawiny
    75g cukru
    100ml wody
    50ml wiśniówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Szynki

Świąteczna szynka z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos żurawinowy 1. Wymytą żurawinę przekładamy do rondelka, mieszamy z cukrem, zalewamy wodą wymieszaną z wiśniówką. Całość gotujemy na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotujemy do momentu aż owoce zaczną pękać. Sos będzie dość rzadki, ale będzie gęstniał w miarę stygnięcia.
  • Szynka przed upieczeniem 2. Po dokładnym wymyciu pomarańczy ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. Skórkę i sok mieszamy z solą, pieprzem, cynamonem, miodem i goździkami. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie szynkę i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Następnie szynkę, razem z marynatą, przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej godzinę.
  • Szynka z sosem żurawinowym 3. Pokrojoną szynką podajemy z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wieprzowina Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować