Świąteczna szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
Szynkę doprawiamy przyprawami, wkładamy do siatki wędliniarskiej, polewamy olejem lub okładamy masłem, zamykamy szczelnie w folii do pieczenia i odkładamy na 24h, w miarę możliwości obracamy kilkakrotnie.
Do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC, wkładamy szynkę w specjalnej folii do pieczenia na około 1,5 godziny. Wyjmujemy szynkę z piekarnika, zdejmujemy folię, ściągamy siatkę. Do miseczki wybijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, musztardę, cukier oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powierzchnię szynki równomiernie pokrywamy przygotowaną panierką. Szynkę ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez około 15 minut w temperaturze 200oC.
Porady
siatka wędliniarska nie jest konieczna, ale pomaga uzyskać ładny kształt gotowej szynki
Komentarze