Świąteczna szynka

0 (0 ocen)

  • 26 godz.

mięciutka z chrupiącą skorupką

  • 26 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1,5 kg -2 kg szynki wieprzowej najlepiej z tłuszczykiem
    • czarny pieprz mielony
    • 2 - 6 łyżek płynnego ciemnego miodu
    • 15 - 45 goździków (całych)
    • ½ łyżeczki soli do przetworów
    • 1 łyżeczkę ziaren kolendry
    • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
    • 4 - 6 ziaren czarnego pieprzu
    • 4 - 6 ziela angielskiego
    • 2 - 4 ziaren liście laurowe
    • 6 - 8 ząbków czosnku
    • olej lub masło
    Panierka na wierzch:
    • 3 szt. jajka
    • 2-3 łyżki bułka tarta
    • 1 łyżka musztarda
    • 1 łyżeczka cukier
    • szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Świąteczna szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    Szynkę doprawiamy przyprawami, wkładamy do siatki wędliniarskiej, polewamy olejem lub okładamy masłem, zamykamy szczelnie w folii do pieczenia i odkładamy na 24h, w miarę możliwości obracamy kilkakrotnie.
    Do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC, wkładamy szynkę w specjalnej folii do pieczenia na około 1,5 godziny. Wyjmujemy szynkę z piekarnika, zdejmujemy folię, ściągamy siatkę. Do miseczki wybijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, musztardę, cukier oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powierzchnię szynki równomiernie pokrywamy przygotowaną panierką. Szynkę ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez około 15 minut w temperaturze 200oC.

Porady

siatka wędliniarska nie jest konieczna, ale pomaga uzyskać ładny kształt gotowej szynki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować