Świąteczna strucla makowa z migdałami!!! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuszczamy drożdże w śmietanie, na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem, dodajemy cukier waniliowy, szczyptę soli, a następnie na grubej tarce ścieramy mocno schłodzone masło. Wlewamy śmietanę z drożdżami (nie trzeba czekać, aż urosną!), dodajemy 2 jajka i szybko, jak w cieście kruchym zagniatamy kulę ciasta.
Teraz następuje najważniejsza czynność-wałkowanie. Dzielimy ciasto na dwie równe części i przygotowujemy sobie dużo miejsca. Jeśli nie mamy dużej stolnicy, ani zdolności ekwilibrystycznych najlepiej zrobić to po prostu na blacie kuchennym. Jeśli chcemy, żeby w strucli ciasto było ledwo widoczne staramy się je rozwałkować na możliwie duży i cienki placek. Ciasto powinno mieć ledwie 2-3 milimetry grubości. jeśli chodzi o szerokość placka powinien on być nieco szerszy niż blacha, w której strucle będą się piekły.
Gdy ciasto mamy rozwałkowane smarujemy je równomiernie połową masy makowej zostawiając po bokach wąskie na mniej więcej 2 cm paski. Podobny pasek musimy też zostawić na górnym (patrząc od strony blatu) brzegu ciasta. Jak mak jest rozsmarowany przystępujemy do zwijania strucli. Zaczynamy od siebie, czyli od brzegu na którym nie zostawiliśmy zapasu ciasta i staramy się możliwie ciasno i ściśle zwijać. Nie jest to specjalnie trudne, bo ciasto jest dosyć elastyczne. Dobrze jest na koniec zwijania ułożyć struclę tak, aby leżała na "zakładce", czyli na tej części, gdzie skończyło się ciasto. Ostatnią czynnością jest delikatnie podwinięcie obydwóch końców strucli pod spód, aby masa w trakcie pieczenia nie wypływała. Z drugim kawałkiem ciasta i drugą połową maku postępujemy analogicznie
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C
Gotowe ciasto możemy polać czekoladą, lukrem, białą czekoladą albo po prostu posypać cukrem pudrem.
Komentarze