Śmietanowy tort miś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić na parze z cukrem, dodać przesiana mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać, delikatnie pod koniec wlać stopione przestudzone masło. Dużą blachę 30x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a foremkę w kształcie misia wysmarować masłem i wysypać mąką. Do przygotowanych blach wyłożyć ciasto i piec około 40 minut w 170 st. C. Po ostudzeniu Powstałe biszkopty przekroić na 2 blaty, każdy nasączyć ponczem.
2.Na krem ubić kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i śmietan fixem na sztywno.
1/4 kremówki zabarwić na różowo.
2 łyżki kremówki wymieszać z łyżką kakao.
3.Ciasta przełożyć ubitą śmietaną, posmarować także boki i wierzch tortu. Do boków dolnego ciasta przykleić bezy.
Na prostokątny blat położyć ciasto w kształcie misia. Za pomocą szprycy ozdobić go różowym kremem. Z kakaowego kremu zrobić uszy, łapki, oczy i brzuch.
4.Bezy: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, całość ubijać jeszcze 10 minut, pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać szprycą rozetki. Piec około godziny w temp 130 st. C.
Komentarze