Tort z truskawkami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

pyszny tort na każdą okazję

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 śmietankowy budyń
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 gram stopionego masła

    Krem
    1 litr kremówki
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 cukry waniliowe
    4 śmietan fixy
    sok z 2 cytryn

    Poncz:
    1/2 szklanki herbaty z cukrem i cytryną

    wiórki z czekolady
    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z truskawkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić na parze z cukrem, dodać przesiana mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, wymieszać, delikatnie pod koniec wlać stopione przestudzone masło. Do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć ciasto i piec około 40 minut w 170 st. C. Po ostudzeniu powstały biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć ponczem.
  • 2. Na krem ubić kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i śmietan fixem na sztywno.
  • 3. Ciasta przełożyć 2/3 ubitej śmietany, posmarować także boki i wierzch tortu. Za pomocą szprycy ozdobić go pozostałą kremówką. Całość udekorować truskawkami i wiórkami z czekolady. Aby truskawki nie wyschły można je posmarować tężejącą truskawkową galaretką.

Porady

tort można także zrobić w wersji xxl wystarczy podwoić składnik a biszkopt upiec w dużej 30x40 cm blaszce. Zamiast ciemnej czekolady można użyć białej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować