Tort miś

  • wyświetlono: 289 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Nie wiem dlaczego ale zawsze broniłam się przed tylką do robienia włosów czy trawy. Wbrew pozorom nie jest tak trudno z niej korzystać. Trochę poszperałam po internecie i powstał ten torcik. Myślę, że jak na pierwsze starcie z tą tylką to mogę być z siebie dumna. Tort fajnie się prezentuje a co jest w środku ? A jest bita śmietana i ananasy. Tort idealny dla małych łasuchów.

IMG_20200815_103145
  • 10 porcje
  • 2min

Składniki

tort na blaszkę o średnicy 20 cm

biszkopt :
4 jajka ( M )
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szk cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

śmietana :
250 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
6 plastrów ananasa z puszki
1,5 łyżki cukru

krem maślany do tynkowania :
100 g miękkiego masła
75 g mleka słodzonego skondensowanego

krem maślany do dekoracji :
200 g miękkiego masła
150 g mleka skondensowanego słodzonego
brązowy barwnik spożywczy

dodatkowo :
50 g białej czekolady
1,5 łyżki oleju
3 kulki czekoladowe
2 żółte mini lentilki
2 ciasteczka okrągłe ( u mnie korzenne )
sok z ananasa do nasączenia biszkoptu

Sposób przygotowania przepisu:

Tort miś

  • 1. Białka ubić dodając porcjami cukier.
    Potem dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać.
    Mąki przesiane z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą jajeczną.
    Ciasto wyłożyć do formy ( na dnie wyłożyć papierem do pieczenia ).
    Biszkopt piec 30-35 minut w zależności od piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
    Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem upuścić w pewnej wysokości na blat a potem wystudzić go i okroić a na koniec wyjąć z blaszki.
    Biszkopt przekroić na 3 placki.
  • 2. Białą czekoladę rozpuścić dodając olej.
    Z ciastek odciąć część tworząc uszka.
    Z kartonika wyciąć owal.
    Owal i ciasteczka położyć na kratce i polać wszystko czekoladą.
    Ozdoby wstawić do lodówki do ścięcia czekolady.
  • 3. Śmietanę ubić z cukrem i mascarpone.
    Do śmietany dodać pokrojone na kawałki ananasy i delikatnie wymieszać.
  • 4. Każdy krążek biszkoptowy nasączyć sokiem z ananasa.
    Położyć pierwszy na talerzu, wyłożyć połowę śmietany i zakryć drugom plackiem.
    Czynność powtórzyć i zakryć 3 plackiem.
  • 5. Tort schłodzić przez godzinę w lodówce.

    Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać mleko.
    Dobrze wymieszać.
    Gotowym kremem posmarować górę tortu i cały dookoła.
    ( ja zrobiłam jasny ale proponuję zrobić brązowy, wtedy nie będą prześwitywać ewentualne niedociągnięcia gdy krem nie pokryje dokładnie tortu ).
  • 6. Tort ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę.

    Pod koniec chłodzenia tortu zrobić krem maślany brązowy tak jak jasny ale dodając barwnik.

    Tort wyjąć z lodówki, umieścić na górze ozdoby czyli uszka, buźkę i oczka.
    Za pomocą tylki do trawy czy włosów udekorować cały tort.
    Na koniec do oczek przykleić kremem lentilki i na owalu zrobić nosek z czekolady i kremu.
    Tort wstawić do lodówki do ścięcia kremu, najlepiej na cała noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ananastortyurodzinybita śmietanaciastadla dziecikinderbalkrem maślanydzień dzieckasłodki prezenttort miś

Komentarze

Podobne przepisy

Tort Snickers

Dodane przez: Karolyjnaaa

Tort Snickers

Przepyszny tort dla wielbicieli...

tort drip

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort okolicznościowy z Dripem

Z takim tortem udałam się na urodziny...

SpongeBob

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort SpongeBob

Uwielbiam dekorować torty w stylu...

tort

Dodane przez: ANECIK1980

Tort

Piękny wysoki torcik na urodziny,...

Tort Mikołaja1

Dodane przez: Elisa

Tort Mikołaja

Pyszny kolorowy tort. Zachwycimy...

TORT JUBILEUSZOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT JUBILEUSZOWY

Tort na doniosłą uroczystość Jubileuszową....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE