Tort miś

0 (0 ocen)

  • 2 min
  • Dla 10 osób

Nie wiem dlaczego ale zawsze broniłam się przed tylką do robienia włosów czy trawy.
Wbrew pozorom nie jest tak trudno z niej korzystać.
Trochę poszperałam po internecie i powstał ten torcik.
Myślę, że jak na pierwsze starcie z tą tylką to mogę być z siebie dumna.
Tort fajnie się prezentuje a co jest w środku ?
A jest bita śmietana i ananasy.
Tort idealny dla małych łasuchów.

  • 2 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • tort na blaszkę o średnicy 20 cm

    biszkopt :
    4 jajka ( M )
    3 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szk cukru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    śmietana :
    250 ml śmietany kremówki
    250 g serka mascarpone
    6 plastrów ananasa z puszki
    1,5 łyżki cukru

    krem maślany do tynkowania :
    100 g miękkiego masła
    75 g mleka słodzonego skondensowanego

    krem maślany do dekoracji :
    200 g miękkiego masła
    150 g mleka skondensowanego słodzonego
    brązowy barwnik spożywczy

    dodatkowo :
    50 g białej czekolady
    1,5 łyżki oleju
    3 kulki czekoladowe
    2 żółte mini lentilki
    2 ciasteczka okrągłe ( u mnie korzenne )
    sok z ananasa do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort miś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić dodając porcjami cukier.
    Potem dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać.
    Mąki przesiane z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą jajeczną.
    Ciasto wyłożyć do formy ( na dnie wyłożyć papierem do pieczenia ).
    Biszkopt piec 30-35 minut w zależności od piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
    Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem upuścić w pewnej wysokości na blat a potem wystudzić go i okroić a na koniec wyjąć z blaszki.
    Biszkopt przekroić na 3 placki.
  • 2. Białą czekoladę rozpuścić dodając olej.
    Z ciastek odciąć część tworząc uszka.
    Z kartonika wyciąć owal.
    Owal i ciasteczka położyć na kratce i polać wszystko czekoladą.
    Ozdoby wstawić do lodówki do ścięcia czekolady.
  • 3. Śmietanę ubić z cukrem i mascarpone.
    Do śmietany dodać pokrojone na kawałki ananasy i delikatnie wymieszać.
  • 4. Każdy krążek biszkoptowy nasączyć sokiem z ananasa.
    Położyć pierwszy na talerzu, wyłożyć połowę śmietany i zakryć drugom plackiem.
    Czynność powtórzyć i zakryć 3 plackiem.
  • 5. Tort schłodzić przez godzinę w lodówce.

    Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać mleko.
    Dobrze wymieszać.
    Gotowym kremem posmarować górę tortu i cały dookoła.
    ( ja zrobiłam jasny ale proponuję zrobić brązowy, wtedy nie będą prześwitywać ewentualne niedociągnięcia gdy krem nie pokryje dokładnie tortu ).
  • 6. Tort ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę.

    Pod koniec chłodzenia tortu zrobić krem maślany brązowy tak jak jasny ale dodając barwnik.

    Tort wyjąć z lodówki, umieścić na górze ozdoby czyli uszka, buźkę i oczka.
    Za pomocą tylki do trawy czy włosów udekorować cały tort.
    Na koniec do oczek przykleić kremem lentilki i na owalu zrobić nosek z czekolady i kremu.
    Tort wstawić do lodówki do ścięcia kremu, najlepiej na cała noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Ananas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować