Biszkopt:
30 jaj
30 łyżeczek cukru
30 łyżek mąki tortowej
opakowanie gorzkiego kakao w proszku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa:
1kg truskawek
2 opakowania mascarpone po 250g
1 l śmietanki 36%
4 czubate łyżki żelatyny
cukier puder wg uznania
Wykończenie:
4 kostki dobrego masła
4-6 szklanek cukru pudru (zależy od gatunku masła i temperatury przy zdobieniu)
kakao wg uznania (dałam pół opakowania)
barwnik brązowy w żelu
gotowa masa tortowa ok 200g
plus dodatkowe barwniki jeśli chcemy
wykałaczki
Poncz:
2 szklanki herbaty zielonej lub cytrynowej
1.Biszkopt robiłam na kilka razy. 2 małe foremki tortowe (22cm), 2 duże (28 cm) i długa keksówka (ok 40cm). Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kolejno żółtka, a na końcu delikatnie dodajemy mąki i kakao. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka. Wszystkie biszkopty studzimy, układamy dwie duże i jedną małą formę w piramidę i wycinamy nożem tułów misia. Z małej tortownicy głowę, z keksówki łapki, a z resztek nosek i uszy. Biszkopty kroimy na blaty i przygotowujemy poncz.
Masa:
Truskawki miksujemy, podgrzewamy i rozpuszczamy w nich żelatynę, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serki mascarpone, zimną masę truskawkową i cukier puder do smaku. Jeśli masa będzie rzadka to musimy ją wstawić na trochę do lodówki (ok 30 min do 1 godziny).
Kolejno blaty ponczujemy i przekładamy masą do wyczerpania składników. Jeśli misiek będzie bardzo ruchomy należy go wesprzeć długimi wykałaczkami. Miś ląduje na całą noc do lodówki a na drugi dzień dekorujemy. Ciepłe masło mieszamy mikserem z cukrem pudrem, kakao i barwnikiem spożywczym. Masę przekładamy do worka cukierniczego i zdobimy tylką do włosów. W międzyczasie dekorujemy masą cukierniczą nosek, łapki i uszy misia. Tort powinien trafić do lodówki na ok 2 godziny. Efekt wow murowany.
Porady
Tort polecam zrobić z połowy składników bo ten jest na ponad 30 porcji.
Komentarze