Tort Miś 3D

4.5 (151 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Urodzinowy tort podbił serca wszystkich gości.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt:
    30 jaj
    30 łyżeczek cukru
    30 łyżek mąki tortowej
    opakowanie gorzkiego kakao w proszku
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Masa:
    1kg truskawek
    2 opakowania mascarpone po 250g
    1 l śmietanki 36%
    4 czubate łyżki żelatyny
    cukier puder wg uznania
    Wykończenie:
    4 kostki dobrego masła
    4-6 szklanek cukru pudru (zależy od gatunku masła i temperatury przy zdobieniu)
    kakao wg uznania (dałam pół opakowania)
    barwnik brązowy w żelu
    gotowa masa tortowa ok 200g
    plus dodatkowe barwniki jeśli chcemy
    wykałaczki
    Poncz:
    2 szklanki herbaty zielonej lub cytrynowej
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort miś 3d - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt robiłam na kilka razy. 2 małe foremki tortowe (22cm), 2 duże (28 cm) i długa keksówka (ok 40cm). Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kolejno żółtka, a na końcu delikatnie dodajemy mąki i kakao. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka. Wszystkie biszkopty studzimy, układamy dwie duże i jedną małą formę w piramidę i wycinamy nożem tułów misia. Z małej tortownicy głowę, z keksówki łapki, a z resztek nosek i uszy. Biszkopty kroimy na blaty i przygotowujemy poncz.
    Masa:
    Truskawki miksujemy, podgrzewamy i rozpuszczamy w nich żelatynę, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serki mascarpone, zimną masę truskawkową i cukier puder do smaku. Jeśli masa będzie rzadka to musimy ją wstawić na trochę do lodówki (ok 30 min do 1 godziny).
    Kolejno blaty ponczujemy i przekładamy masą do wyczerpania składników. Jeśli misiek będzie bardzo ruchomy należy go wesprzeć długimi wykałaczkami. Miś ląduje na całą noc do lodówki a na drugi dzień dekorujemy. Ciepłe masło mieszamy mikserem z cukrem pudrem, kakao i barwnikiem spożywczym. Masę przekładamy do worka cukierniczego i zdobimy tylką do włosów. W międzyczasie dekorujemy masą cukierniczą nosek, łapki i uszy misia. Tort powinien trafić do lodówki na ok 2 godziny. Efekt wow murowany.

Porady

Tort polecam zrobić z połowy składników bo ten jest na ponad 30 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao Masło Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować