Smażone dołki z konfiturą i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tłusty Czwartek to jeden z moich ulubionych dni w roku :) Przepis na te dołki znalazłam u Mamy w zeszycie z przepisami, jednak nie przypominam sobie aby kiedykolwiek je robiła. Postanowiłam sama go wypróbować, nieco zmodyfikowałam i efekty widać na zdjęciach. Z poniższych składników wychodzi 70 szt.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki,
    5 dag drożdży,
    2 jajka,
    500 ml mleka,
    szczypta soli,
    1,5 łyżki masła,
    opakowanie cukru waniliowego,
    5 łyżek cukru pudru,
    słoik dżemu wiśniowego,
    200g śmietany 36%,
    1 litr oleju,
    kakao Puchatek do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Smażone dołki z konfiturą i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • słodkie dołki - wykonanie 1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem. Dodajemy 30 dag mąki, jajka i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Masę stopniowo mieszamy z pozostałą mąką na stolnicy i dokładnie wyrabiamy. Dodajemy rozpuszczoną i nieco przestudzoną margarynę oraz cukier waniliowy. Ponownie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy na grubość 1 centymetra. Szklanką wykrawamy kółka, a w każdym robimy wgłębienie (np. dnem kieliszka do wódki).
  • słodkie dołki - smażenie 2. Olej mocno rozgrzewamy. Krążki ciasta wkładamy dołkiem do dołu i smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym i studzimy.
  • smażone dołki - nadziewane 3. Usmażone dołki najpierw posypujemy cienką warstwą cukru pudru. Dołki faszerujemy dżemem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z 4 łyżeczkami cukru pudru. Gotową śmietaną ozdabiamy dołki i posypujemy niewielką ilością kakao typu Puchatek. Najlepiej smakują świeże.

Porady

Gdy podczas smażenia ciasto wkładamy dołkiem do góry, usmażymy pustego w środku pączka. Pamiętajmy zatem, aby krążki kłaść dołkiem do dołu. Najlepiej jest smażyć dołki na małym ogniu. Nie posiadam szprycy ani rękawa cukierniczego, więc śmietanę nakładałam łyżeczką. O wiele efektowniej śmietana prezentowałaby się właśnie wyciskana ze szprycy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować