Wyśmienite i puszyste pączki. Najlepsze są z konfiturą wiśniową
Składniki:
1 kg mąki pszennej
100 g drożdży
100-150 g cukru (dałam 120g)
1/2 l mleka
7 żółtek
1 całe jajko
szczypta soli
5-6 łyżek oliwy lub 100 g masła (dałam oliwę)
1 cukier waniliowy
50 ml spirytusu
1 cytryna (skórka i sok)
1 kg tłuszczu do smażenia (smażyłam na smalcu)
marmolada, bita śmietana
cukier puder do posypania
Pączki z bitą śmietaną i konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności robimy rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżki cukru, łyżką mąki i odrobiny mleka. Rozczyn powinien być gęsty jak śmietana.
W misce ucieramy żółtka i jajko z cukrem, dodajemy mąkę, wyrośnięty rozczyn, wanilię, sok i skórkę z cytryny, resztę mleka, szczyptę soli i alkohol. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Dodajemy roztopiony tłuszcz i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto nakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże ruszyły.
W tym czasie roztapiamy tłuszcz do smażenia pączków.
2.Blat posypujemy mąką i zaczynamy lepić pączki :)
Najlepiej na talerzyku nasypać sobie trochę mąki do maczania łyżki, którą będziemy nabierać ciasto.
Łyżką nabieramy ciasto, wielkość zależy od nas samych.
3.Pączki kładziemy na rozgrzany tłuszcz, ja smażyłam po 4 sztuki w dużej, głębokiej patelni. Nie za dużo na raz, aby tłuszcz się za bardzo nie wystudził. Ogień powinien być mały, żeby pączki upiekły się w środku. Najlepiej zaraz jak pączki wrzucimy na tłuszcz przykryć pokrywką, wtedy pączki szybciej dojdą. Jak już będą brązowe to patyczkiem przewracamy na drugą stronę, odsuwamy pączki od siebie, bo jak się będą dotykać to nie wyjdzie nam obręcz. Drugą stronę smażymy już bez pokrywki.
4.Usmażone pączki układamy na kratce, lub ręcznikach papierowych i zostawić do ostygnięcia, jak już będą zimne to je przecinamy i smarujemy konfiturą, później bitą śmietaną, albo możemy dodać budyń, składamy, lukrujemy, na koniec możemy je polać czekoladą.
Komentarze