Eklerki z bitą śmietaną i konfiturą truskawkową

  • wyświetlono: 331 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Niebo w gębie-parzone ciasto wyciskane szprycą w połączeniu z bitą śmietaną i konfiturą truskawkową , całość otula pudrowa pierzynka, uwielbiane przez dzieci ze względu na smak i wygląd, cieszą oczy i rewelacyjnie smakują,

IMG_20190918_121058
  • 12 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

Ciasto parzone:
1/3 kostki masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
Szczypta soli
Szczypta proszku do pieczenia
4 jajka

Krem:
500 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
1 słoiczek konfitury truskawkowej
Puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Eklerki z bitą śmietaną i konfiturą truskawkową

  • 1. Wodę wlewamy do rondelka, wsypujemy szczyptę soli, dodajemy masło, zagotowujemy, gdy masło się roztopi, wsypujemy mąkę, energicznie mieszając drewnianą pałką do ucierania ciasta, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondelka i będzie gęsta bez grudek.

    Zestawiamy z palnika, studzimy, gdy masa przestygnie-moja była lekko ciepła, wbijamy po jednym jajku, miksujemy mikserem, każde kolejne jajko wbijamy gdy poprzednie połączy się z ciastem. Na sam koniec wsypujemy szczyptę proszku do pieczenia, miksujemy.
  • 2. Ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką -dużą gwiazdą wyciskamy podłużne porcje ciasta na blachę wyłożoną pergaminem z zachowanym kilka cm odstępem od siebie-eklerki urosną.

    Wkładamy do nagrzanego do 195*c piekarnika i pieczemy na grzaniu góra-dół 30 minut, ważne aby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, to gwarancja udanych eklerków.

    Po upieczeniu eklerki studzimy, całkiem zimne ostrym nożem z ząbkami przekrawamy na pół.
  • 3. Masa:
    Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na gesty krem pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder, mieszamy.

    Eklerki przekładamy bitą śmietaną przez szprycę cukierniczą, polewamy konfiturą truskawkową wg uznania, schładzamy w lodowce, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimabita śmietanaDesersłodkościna słodkowiosnajesieńeklerkiciasto parzonekonfitura truskawkowadla najmlodszychPoczęstunek

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z jagodami i bitą śmietaną

Dodane przez: Ola1984

Ciasto z jagodami i bitą śmietaną

Pyszna i szybka propozycja na popołudniowe...

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Dodane przez: katarzynka455

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Nic trudnego ..biszkopt z jabłkami...

Szarlotka z bitą śmietaną

Dodane przez: zielony liść

Szarlotka z bitą śmietaną

Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie,...

śliwkowe z bitą śmietaną i nutellą

Dodane przez: kasiunia860

ŚLIWKOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ I NUTELLĄ

Pyszne śliwkowe ciacho z rozpływającą...

Sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną

Pyszny,lekki i słodki,wymyślony...

Ciasto z budyniem i bitą śmietaną

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto z budyniem i bitą śmietaną

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE