Słonecznikowiec to ciasta składające się z puszystego biszkoptu, chrupiących ziaren słonecznika i słodkiej masy krówkowej. Ciasto słonecznikowiec jest tanie w przygotowaniu. Dodatkowo słonecznikowiec prezentuje się niezwykle efektownie. Ciasto słonecznikowiec można przygotować na spotkania w rodzinnym gronie, na urodziny lub spotkania w gronie znajomych. Przepis na słonecznikowiec wymaga cierpliwości i czasu. Jednak wyjątkowy smak gwarantuje sięgnięcie po kolejną porcję.
4.16 (595 ocen)
Masa krówkowa do przygotowania słonecznikowca może być kupiona w sklepie i natychmiastowo gotowa do użycia. Jednak masa kajmakowa, która osłodzi słonecznikowiec, może być przygotowana własnoręcznie. Wystarczy puszkę słodzonego mleka skondensowanego gotować w garnku wypełnionym wodą przez około dwie godziny. Następnie puszkę należy wyjąć z wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Gdy puszka będzie lekko ciepła, można ją otworzyć.
Słonecznikowiec można również przygotować mieszając słonecznik z orzechami włoskimi. Wtedy ciasto nabierze nowego smaku i będzie przypominał smakiem do popularnego batonika orzechowego ze sklepu.
Komentarze