Słonecznikowiec

4.16 (595 ocen)

  • 60 min

Słonecznikowiec to ciasta składające się z puszystego biszkoptu, chrupiących ziaren słonecznika i słodkiej masy krówkowej. Ciasto słonecznikowiec jest tanie w przygotowaniu. Dodatkowo słonecznikowiec prezentuje się niezwykle efektownie. Ciasto słonecznikowiec można przygotować na spotkania w rodzinnym gronie, na urodziny lub spotkania w gronie znajomych. Przepis na słonecznikowiec wymaga cierpliwości i czasu. Jednak wyjątkowy smak gwarantuje sięgnięcie po kolejną porcję.

  • 60 min

Składniki:

  • Słonecznikowiec - składniki na biszkopt:
    6 jajek
    200 g cukru
    3 budynie waniliowe lub śmietankowe
    1 czubata łyżka kakao
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia

    Słonecznikowiec-składniki na prażony słonecznik:
    300 g łuskanych ziaren słonecznika
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru

    Słonecznikowiec-składniki na masę krówkową:
    1 kostka masła, w temperaturze pokojowej
    1 puszka gotowej masy kajmakowej (lub 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ugotowana w wodzie przez ok.3 godz.)
    3/4 porcji prażonego słonecznika
Wystaw ocenę:

4.16 (595 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słonecznikowiec-biszkopt:
    Zaczynając przygotowywanie ciasta na słonecznikowiec należy białka oddzielić od żółtek. Następnie białka trzeba lekko ubić i partiami dodawać cukier, ciągle miksując. Kiedy białka będą dobrze ubite należy nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie należy dodać przesiane ze sobą suche składniki np. : mąkę, kakao, budynie waniliowe lub śmietankowe i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki należy delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę na biszkopt trzeba wyłożyć na blaszkę o wymiarach ok. 25x40cm wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt na słonecznikowiec należy piec w piekarniku nagrzanym do 180°Celsjusza przez około 40 minut, aż do suchego patyczka. Upieczony i dobrze ostudzony biszkopt na słonecznikowiec należy przeciąć na pół tworząc dwa cienkie blaty.

    Słonecznikowiec-prażony słonecznik:
    Masło trzeba rozpuścić z cukrem na patelni, następnie dodać słonecznik i prażyć, ciągle mieszając, aż słonecznik się zezłoci. Następnie uprażony słonecznik należy odstawić do wystudzenia. Przygotowany i ostudzony słonecznik może być posklejany, ale to nie stanowi problemu. Pukając lekko łyżką należy rozłupać go na sypkie ziarna.

    Słonecznikowiec-masa kajmakowa:
    Masło należy utrzeć w misce na puszystą masę, następnie ciągle miksując trzeba dodawać po łyżce masy kajmakowej. Na koniec do gotowej masy trzeba dodać prażony słonecznik i wymieszać.
    Na blat biszkoptu należy wyłożyć połowę masy i przykryć drugim blatem, znowu wyłożyć resztę masy, wyrównać i posypać pozostałym słonecznikiem. Słonecznikowiec trzeba odstawić do lodówki, aby masa stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

NOTKA REDAKCYJNA

Słonecznikowiec – przepis na masę kajmakową

Masa krówkowa do przygotowania słonecznikowca może być kupiona w sklepie i natychmiastowo gotowa do użycia. Jednak masa kajmakowa, która osłodzi słonecznikowiec, może być przygotowana własnoręcznie. Wystarczy puszkę słodzonego mleka skondensowanego gotować w garnku wypełnionym wodą przez około dwie godziny. Następnie puszkę należy wyjąć z wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Gdy puszka będzie lekko ciepła, można ją otworzyć.

Słonecznikowiec można również przygotować mieszając słonecznik z orzechami włoskimi. Wtedy ciasto nabierze nowego smaku i będzie przypominał smakiem do popularnego batonika orzechowego ze sklepu.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować