słonecznikowiec

4.49 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Kakaowe ciasto przełożone słodką pianką o smaku krówki z chrupiącym słonecznikiem, przełamane kwaskowatym dżemem wiśniowym, polane czekoladą.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm

    4 jajka,
    1 budyń czekoladowy,
    ½ szkl. cukru,
    1 łyżka kakao,
    2 czubate łyżki mąki,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    250 ml śmietanki kremówki,
    200 g masy krówkowej,
    2 płaskie łyżeczki żelatyny,
    ¼ szkl. wrzątku

    Słonecznik:
    100 g słonecznika,
    2 łyżki masła,
    2 łyżki cukru

    Polewa:
    100 g gorzkiej czekolady,
    2 łyżki masła,
    2 łyżki śmietanki 30%

    Dodatkowo:
    herbata do nasączenia,
    dżem wiśniowy
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy herbatą.

    Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy masę krówkową. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, Wystudzony słonecznik dodajemy do kremu, mieszamy. Na końcu dodajemy słonecznik.


    Słonecznik prażony: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy słonecznik i cukier, prażymy na złoto, studzimy (2 łyżki odkładamy do dekoracji).

    Przełożenie: Ciasto smarujemy dżemem, następnie kremem, przykrywamy drugą częścią ciasta, smarujemy polewą, posypujemy słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (210 ocen)

słonecznikowiec

4.41 (210 ocen)

Słonecznikowiec

celkapatelka Pyszne ciasto 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować