Słodkie bułeczki z budyniem malinowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odkładamy, przykryte w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka o pół szklanki, lekko studzimy.
Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy prostokąt o wymiarach 40/40 cm . Ciasto smarujemy budyniem, następnie zwijamy. Zwinięty rulon rozcinamy na 12 kawałków, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pozostawiamy na 30 minut.
Na wyrośnięte bułeczki ukłdamy maliny, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 20-25 minut.
Wszystkie składniki lukru dokładnie i szybko mieszamy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty – dolewamy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki – dosypujemy cukru.
Bułeczki po upieczeniu lekko studzimy i smarujemy lukrem.
SMACZNEGO.
Komentarze