Chrupiące pieguski z czekoladą

4.75 (4 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Miękkie w środku, a chrupkie na zewnątrz. Pyszne!

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
    200 g masła
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki płatków migdałowych
    ​100 g czekolady deserowej
    szczypta soli
    ekstrakt waniliowy
    ​1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Chrupiące pieguski z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę siekamy na małe kawałki, mieszamy z płatkami migdałowymi. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy jajka oraz kilka kropel ekstraktu waniliowego i ponownie ucieramy. Do masy dosypujemy przesianą mąkę z sodą i solą. Mieszamy a na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i migdały.
    Dłońmi formujemy okrągłe (wielkości orzecha włoskiego) ciasteczka. Układamy je w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy przez 10-11 min 1 temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada deserowa Czekolada mleczna Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować