Maliniaki czyli słodkie bułeczki z malinami

  • wyświetlono: 486 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Mięciutkie, puszyste bułeczki ze świeżymi, orzeźwiającymi malinami i słodko - orzeźwiającym kwaskowym lukrem to doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców.

Ewelina Marcin
  • 16 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
560g mąki pszennej
2 jajka
130g cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
260ml mleka
120g masła
45g świeżych drożdży
szczypta soli
1 jajko rozkłócone do posmarowania bułek
1 łyżka mleka do posmarowania bułek

Dodatkowo:
500g świeżych malin
6 łyżek cukru żelującego 2:1
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Lukier:
3 łyżki mleka
kilka kropel aromatu cytrynowego
16 łyżek cukru pudru (jak będzie za rzadki dodać jeszcze cukier)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Maliniaki czyli słodkie bułeczki z malinami

  • 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajka, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, cukier wanilinowy, resztę cukru i mleka. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Maliny umyć, osuszyć i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części i uformować z nich kule. Każdą kulę lekko spłaszczyć, włożyć po 1-2 łyżki malin i zlepić jak pieroga, a następnie uformować podłużną bułkę. Wszystkie bułki wyłożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na około 30 minut aby podrosły. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, następnie wystudzić.
  • 4. Lukier:
    Do miseczki wlać mleko, aromat cytrynowy i stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając aż do uzyskania konsystencji lukru.
  • 5. Gotowym lukrem posmarować bułeczki i odstawić aby lukier stężał.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasteczkadla dzieciMalinybułeczkido kawysmaczneszybkieciekawetaniena śniadaniesezonowemalinianki
 

Komentarze

Podobne przepisy

3 Bit z malinami

Dodane przez: agarybak76

3 Bit z malinami

Popularny 3 bit, u mnie w letniej...

Czekoladowe ciasto z malinami

Dodane przez: Skotka

Czekoladowe ciasto z malinami

Szybkie i smaczne ciasto pachnące...

ciasto z malinami

Dodane przez: agnjed

Ciasto z malinami

Pyszne i delikatne ciasto z malinami....

ciasto ucierane z malinami

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto ucierane z malinami

Szybkie i tanie w przygotowaniu...

image-1hejg3d

Dodane przez: paulette17

CZEKOLADOWE TIRAMISU Z MALINAMI

deser obłęd ! Najlepsze tiramisu...

Ciasto wiewiórka z malinami

Dodane przez: agatab

Ciasto wiewiórka z malinami

Zebrałam świeże maliny i stwierdziłam,...