Śledzie w oleju po francusku

4.5 (169 ocen)

  • 40 min

Naprawdę pyszne

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg solonych śledzi
    6 dużych cebul
    Ok. 2,5 szkl oleju lub oliwy
    Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy
    2 łyżki octu
    0,3 łyżki soli
    4 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    Cukier i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie w oleju po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie zamoczyć na kilka godzin w wodzie aby nie były bardzo słone. Cebulę pokroić w piórka przełożyć do garnka z gotującą się wodą. Cebula ma być w całości nią zalana. Wlać ocet, posolić i dać ziele wraz z liśćmi. Gotować aż cebula zmięknie. Odcedzić na sicie, ostudzić. Śledzie pokroić w kawałki.

  • 2. W salaterce układać warstwami:
    Cebula – śledzie – musztarda – cebula – śledzie – musztarda – cebula – całość zalać olejem.

Porady

Śledzie najlepsze są po 2 – 3 dniach od przygotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wigilia Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować