Śledzie w oleju z majerankiem

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Śledzie z cebulką to klasyka. Ja uwielbiam je jeszcze z dodatkiem kiszonego ogórka, szczyptą majeranku i świeżą natką pietruszki.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 płatów śledzi solonych (ok. 0,5 kg)
    cebula średniej wielkości,
    4 średnie ogórki kiszone,
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    łyżka suszonego majeranku,
    olej roślinny (np. rzepakowy).
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w oleju z majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie, osuszyć pokroić na 2 cm kawałki.
    Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę.
  • 2. W dużym litrowym słoju lub dwóch mniejszych układać na przemian śledzie posypane majerankiem i natką pietruszki, cebulkę i ogórki, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić ogórki z cebulką.
  • 3. Zalać dokładnie olejem, zakręcić i odstawić do lodówki na minimum 2-3 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Majeranek Ogórek Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować