Śledź marynowany po kaszubsku

4.79 (19 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Śledziki lubimy w każdej postaci, tym razem są podane na słodko kwaśno w towarzystwie bakalii.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g płatów śledziowych marynowanych z wiaderka
    1 większa cebula
    3-4 ząbki czosnku
    garść rodzynek, kilka moreli suszonych
    garść orzechów włoskich łuskanych, uprażonych
    sos do zalania:
    1/2 szklanki oleju, łyżeczka musztardy łagodnej, łyżka płynnego miodu, szczypta białego pieprzu mielonego
Wystaw ocenę:

4.79 (19 ocen)

Zobacz również:

Sledzie marynowane

Śledź marynowany po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty śledziowe obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, układamy w głębszym naczyniu warstwami na przemian z bakaliami.
    Składniki sosu mieszamy krótko i polewamy śledzie.
    Przykrywamy i odstawiamy do lodówki do przegryzienia się smaków, najlepsze są w dniu następnym.

Porady

Jeśli podajemy je na stole Wielkanocnym można pomiędzy śledziki ułożyć połówki ugotowanych jajek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.57 (251 ocen)

Opublikowany w Magazynie
grzyby po kaszubsku

To może cię zainteresować