Śledź po kaszubsku

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak, dobrze widzicie. To jest przepis na śledzia po kaszubsku, który wbrew "tradycji" nie jest w pomidorach, a właśnie w śmietanie. Śledź mancowy jest łowiony przy pomocy specjalnej sieci (sieć mancowa), która odławia najdorodniejsze sztuki, co bardzo wpływa na smak i jakość ryby. W oryginalnym przepisie śledzie zasalamy (usuwając głowę i wnętrzności) i marynujemy przez dwa tygodnie. Do tych śledzi idealnie pasują ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach. Gorąco polecam, Arek Gie

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych
    300 g białej cebuli
    300 g jabłka złota reneta
    600 ml kwaśnej wiejskiej śmietany 30%
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa

Śledź po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledź po kaszubsku 1. Filety moczymy przez kilka godzin, zmieniając dwa, trzy razy wodę.
    Następnie kroimy na kawałki 5-7 cm.
    Cebulę kroimy w piórka i sparzamy gorącą wodą.
    Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w cienkie paseczki.
    Wszystkie składniki delikatnie mieszamy dodając śmietanę i doprawiając solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jabłka Śmietana Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować