To pyszna propozycja nie tylko na świąteczny stół, ale na wszelkie inne okazje. Polecam wszystkim, którzy mają ochotę na sernik i makowiec jednocześnie.
Składniki:
Spód:
1 szklanka mąki pszennej
10 dag masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka (białka odłożyć)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa::
40 dag suchego maku
1 szklanka cukru
3 jajka
3 łyżki miodu
50 g rodzynek
50 g posiekanych orzechów i migdałów
50 g sparzonej skórki cytrynowej
kilka kropel aromatu migdałowego
Masa serowa:
50 dag sera białego (na serniki z wiaderka)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
kilka kropel aromatu śmietankowego
Wierzch:
15 dag cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki gorącej wody
50 g skórki pomarańczowej
1.Ze składników na spód zagnieść ciasto. Uformować kulę i chłodzić godzinę w lodówce.
2.Mak wypłukać, sparzyć i gotować na wolnym ogniu ok.15 minut.Osączyć i zmielić maszynką 2-3 razy.
3.Żółtka utrzeć z cukrem i miodem, dodać do maku. Wsypać rodzynki, orzechy, skórkę z cytryny i wlać aromat. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy makowej.
4.Warstwa serowa: cukier i żółtka utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo ser, proszek budyniowy i aromat stale miksując.
5.Białka ubić na sztywną pianę (dołożyć 2 białka z kruchego spodu) i wmieszać delikatnie do masy serowej.
6.Kruchym ciastem wylepić dno blaszki (25/30cm) uprzednio wyłożonym papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i podpiec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.
7.Wyjąć, nałożyć masę makową, wyrównać.
8.Nałożyć masę serową, wyrównać. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok.60-70 minut w 160 st., aż warstwa serowa się zarumieni. Wystudzić przy otwartych drzwiczkach.
9.Przygotować polewę. Cukier puder zmiksować z sokiem z cytryny i wodą. Polać ciasto, posypać skórką pomarańczową.Wstawić do lodówki. (ciasto najlepiej smakuje schłodzone).
Porady
Proces przygotowania skrócimy, jeśli użyjemy gotowej masy makowej
Komentarze