Seromakowiec

5 (149 ocen)

  • 2 godz.

Idealne ciasto dla miłośników serników i makowców. Szybko znika ze świątecznego stołu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1 1/2 szklanki mąki
    115 g zimnego masła 82%
    100 g cukru pudru
    1 jajko
    szczypta soli
    Masa serowa:
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    4 jajka
    180 g cukru
    1 budyń śmietankowy
    100 g miękkiego masła
    1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego
    Masa makowa:
    1 puszka (850g) gotowej masy makowej z bakaliami
    1 duże jajko
    2 łyżki mąki
    1/2 łyżeczka olejku migdałowego
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    4 łyżki migdałów w płatkach
    Polewa:
    150 g mlecznej czekolady
    1 łyżeczka masła
    2-3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Makowiec Desery Jajko

Seromakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do mąki dodać sól, zimne masło i posiekać składniki nożem. Dodać cukier i rozkłócone jajko. Ciasto zagnieść ręcznie lub w robocie. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę.
    Schłodzonym ciastem wylepić spód formy o wymiarach ok. 36x24 cm. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół).
  • 2. Masa makowa: Do gotowej masy makowej dodać jajko, mąkę, skórkę pomarańczową oraz aromat i migdały. Wymieszać.
  • 3. Masa serowa: Białka oddzielić do żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodać po jednej łyżce sera cały czas miksując. Do masy serowej dodać aromat i budyń. Zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 1/3 białek dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałą część białek i wymieszać do połączenia się składników.
    Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na masę makową wyłożyć sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez ok. 50-55 minut. Seromak studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed pokrojeniem całkowicie wystudzić i najlepiej schłodzić w lodówce. Składniki polewy rozpuścić. Polewą polać wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Jajka Mak Sery Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować