Sernik świąteczny z pomarańczami i korzennym spodem

0 (0 ocen)

Sernik pachnący świętami. W domu wszyscy go bardzo lubią.

Składniki:

  • Spód:
    300 g ciasteczek korzennych
    90 g masła

    Masa:
    1,25 kg sera twarogowego tłustego
    200 g masła
    5 jajek
    2 budynie waniliowe
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 pomarańcza
    kilka kropel soku z cytryny

    Dodatkowo:
    2 pomarańcze
    1 szklanka cukru
    1 czekolada gorzka

    forma 25 cm x 36 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Ciastka

Sernik świąteczny z pomarańczami i korzennym spodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód z ciastek korzennych 1. Ciasteczka korzenne rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy wałkiem., dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko dokładnie mieszamy i wylepiamy spód blaszki, wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
  • przygotowana masa serowa 2. Masa sernikowa:. Ser mielimy dwa razy. Miękkie masło miksujemy z 2/4 szklanki cukru oraz cukrem waniliowym, tak długo aż cukier się rozpuści. Nadal miksując dodajemy żółtka jaj. Gdy wszystko się połączy, dodajemy na przemian po łyżce sera i budyniu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Pomarańczę sparzyć gorącą wodą, skórkę zetrzeć dodać do masy serowej oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Wszystko jeszcze raz dobrze zmiksować. Białka jaj ubić na sztywną pianę z kilkoma kroplami soku z cytryny oraz resztą cukru. Ubite na sztywno białka dodajemy delikatnie mieszając do masy serowej. Masę wlać na przygotowany spód. Piekarnik nagrzać do 180*C, piec sernik ok 50 min. Po upieczeniu ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
  • Przygotowanie plasterków pomarańczy 3. Pomarańcze umyć, pokroić w plasterki. Szklankę wody zagotować z cukrem , dodać plasterki pomarańczy i gotować na wolnym ogniu ok 20 min. Po ugotowaniu plastry pomarańczy wyciągnąć z syropu, ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Gotowy sernik 4. Na wystudzony sernik ułożyć ugotowane plastry pomarańczy, polać stopioną czekoladą. Można również zetrzeć skórkę z sparzonej limonki,cytryny i posypać wierzch sernika. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować