Świąteczny cynamonek z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W misce mieszamy: przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, cały czas miksując. Na końcu dodajemy mąkę z dodatkami i ugniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim dno formy, wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 15 min.,aby trochę podpiekło się. Następnie studzimy.
2.Masa serowa:
Jajko i żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser, mleko, olej oraz proszek budyniowy, cynamon i proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony spód. Masa serowa jest dość rzadka, ale taka ma być. Sernik pieczemy przez 60 min. w temp. 170-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
3.Galaretka z pomarańczy:
Jedną pomarańcze sparzymy i ścieramy z niej skórkę. Pomarańcze obieramy, usuwamy skórki i błonki, zostawiając sam miąższ. Wrzucamy miąższ (razem z sokiem, który powstał podczas obierania) do garnka, dodajemy startą skórkę z pomarańczy, cukier i wlewamy wodę. Zagotowujemy. Żelatynę zalewamy małą ilością wody, aby spęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w zagotowanym soku pomarańczowym, zestawiamy z ognia i chłodzimy. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na zimną masę serową. Wstawiamy do lodówki.
Komentarze