ŚWIĄTECZNY CYNAMONEK Z POMARAŃCZAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Cynamonek to ciekawa wersja świątecznego sernika: z cynamonem i galaretką z pomarańczy na spodzie kakaowym

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 żółtka
    1/3 szklanki cukru pudru
    100 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao
    Masa serowa:
    0,5 kg zmielonego białego sera (może być w wiaderku)
    1 jajko
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki mleka
    1/4 szklanki oleju
    1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 łyżeczki cynamonu
    Galaretka z pomarańczy:
    3 pomarańcze
    skórka z 1 pomarańczy
    2 łyżki cukru kryształu
    3-4 łyżeczki żelatyny
    100 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Świąteczny cynamonek z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W misce mieszamy: przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, cały czas miksując. Na końcu dodajemy mąkę z dodatkami i ugniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim dno formy, wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 15 min.,aby trochę podpiekło się. Następnie studzimy.
  • 2. Masa serowa:
    Jajko i żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser, mleko, olej oraz proszek budyniowy, cynamon i proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony spód. Masa serowa jest dość rzadka, ale taka ma być. Sernik pieczemy przez 60 min. w temp. 170-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  • 3. Galaretka z pomarańczy:
    Jedną pomarańcze sparzymy i ścieramy z niej skórkę. Pomarańcze obieramy, usuwamy skórki i błonki, zostawiając sam miąższ. Wrzucamy miąższ (razem z sokiem, który powstał podczas obierania) do garnka, dodajemy startą skórkę z pomarańczy, cukier i wlewamy wodę. Zagotowujemy. Żelatynę zalewamy małą ilością wody, aby spęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w zagotowanym soku pomarańczowym, zestawiamy z ognia i chłodzimy. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na zimną masę serową. Wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Pomarańcze Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować