Sernik na zimno z galaretką i owocami ( II wersje)

5 (4 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na spodzie ciasteczkowym. Sernik z różnymi owocami i galaretką. Taki sernik, może zastąpić tort.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10,03,2024
    SPÓD:
    -380 g. ciasteczek maślanych
    -150 g. masła

    MASA SEROWA:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -400 g. jogurtu greckiego
    -100 g. cukru pudru
    -40 g. żelatyny
    -ok. 200 ml. wody

    OWOCE:
    -500 g. (truskawki, maliny, borówka amerykańska,
    brzoskwinie z syropu, kiwi, mandarynki)

    GALARETKA:
    -600 ml. wody
    -2 galaretki krystaliczne

    POTRZEBNA:
    -miseczka fi 18 cm. a wys. 6 cm.
    ==============
    II WERSJA PODOBNEGO SERNIKA

    SPÓD: j.w
    OWOCE: j.w
    MISECZKA: j.w
    GALARETKA: j.w
    MASA SEROWA:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -510 g. Kajmaku
    -40 g. żelatyny
    -ok. 200 ml. wody
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Sernik na zimno

Sernik na zimno z galaretką i owocami ( ii wersje) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na zimno z galaretką i owocami 1. spód- Ciasteczka rozdrobnić na żwirek. Dodać rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Przesypać na podkładkę pod tort w rancie 25 cm. Dobrze uklepać i schłodzić.
  • Sernik na zimno z galaretką i owocami 2. miseczka- Wcześniej przygotować prostą miseczkę. Zafoliować ją od spodu i boków.
  • Sernik na zimno z galaretką i owocami 3. masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser zmiksować ze śmietanką, jogurtem i cukrem pudrem do puszystego. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę, ale nie za gorącą ani za zimą. Cały czas miksując, ale nie za długo. Wylać do tortownicy na zastygnięty spód.
  • Sernik na zimno z galaretką i owocami 4. Zaraz wepchnąć tą miseczkę w środek masy serowej. Tak że masa serowa ma podnieść się na wysokość miseczki. Śpieszyć się, żeby masa była jeszcze rzadka. Miseczkę można czymś obciążyć, żeby nie podniosła się. Sernik schłodzić z 3 godz. w lodówce.
  • Sernik na zimno z galaretką i owocami 5. owoce- Wcześniej przygotować owoce. Truskawki, umyć, obciąć szypułki i pokroić na grubsze plasterki. Maliny przeglądnąć, ale nie moczyć. Borówkę umyć i osuszyć. Brzoskwinie odsączyć i pokroić na kawałki. Kiwi, obrać i pokroić na plasterki. Żeby kiwi nie rozpuściły galaretki, to koniecznie je pogotować z 2 min. na patelni z każdej strony. Potem wyjąć i ostudzić. Mandarynki, obrać na cząstki, albo pokroić po obraniu na plastry.
  • Sernik na zimno z galaretką i owocami 6. Po zestaleniu sernika, wyjąć najpierw miseczkę a potem tą folię. Galaretkę rozpuścić w przegotowanej i gorącej wodzie a potem ostudzić. Do wgłębienia w serniku, poukładać owoce. Potem zalać zimną galaretką, do wysokości sernika. Sernik, ponownie schłodzić, najlepiej na całą noc.
  • Sernik na zimno z galaretką i owocami 7. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia. Ułożyć sernik, wraz z podkładką na paterę.
  • Sernik na zimno z galaretką i owocami 8. Sernik przetrzymywać w lodówce.
  • Sernik na zimno z galaretką i owocami 9. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
  • Sernik na zimno z galaretką i owocami 10. II WERSJA SERNIKA
    Wykonanie podobne, lecz owoce z galaretką znajdują się w środku sernika.
  • Sernik na zimno z galaretką i owocami 11. owoce- Tą miseczkę, zafoliować, ale od środka. Powkładać owoce i zalać galaretką. Schłodzić do zestalenia.
  • Sernik na zimno z galaretką i owocami 12. spód- Wykonanie jak poprzednio. Galaretkę wraz z owocami, wyjąć z miseczki i ułożyć na spodzie ciasteczkowym.
  • Sernik na zimno z galaretką i owocami 13. masa- Wykonać jak poprzednią, tylko zamiast jogurtu i cukru, dodać miękki Kajmak. Wylać zaraz do rantu, wpierw między rantem a owocami, potem na górę. Można jeszcze delikatnie postukać, żeby nie było pustych przestrzeni w serniku. Sernik schłodzić, kilka godz. w lodówce. Najlepiej na całą noc.
  • Sernik na zimno z galaretką i owocami 14. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i sernik, wraz z podkładką przenieść na paterę. Można udekorować mango i kropelkami czekoladowymi. Przechowywać i kroić, jak poprzedni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować