Sernik czekoladowy mrożony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Ciasteczka łamiemy, umieszczamy w malakserze i mielimy na drobne okruszki.
Okruszki, masło i kakao umieszczamy w misce i dokładnie wszystko mieszamy,
aby składniki połączyły się.
Tak powstałym ciastem wykładamy spód tortownicy o średnicy 25cm
wysmarowanej masłem, lekko ugniatając.
Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy spód 5 minut.
Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Dwie i pół czekolady łamiemy i umieszczamy w naczyniu szklanym, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia.
W drugiej misce ubijamy mikserem serek śmietankowy z cukrem, mlekiem, wanilią.
Dolewamy masę czekoladową i dokładnie mieszamy.
Śmietankę tortową dokładnie ubijamy na sztywno, dodajemy do masy czekoladowo-serowej
i mieszamy łopatką do połączenia składników, uważając aby masa za bardzo nie opadła.
Wykładamy masę na przygotowany spód, wyrównujemy z wierzchu łopatką.
Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 4-12 godzin.
Pozostawioną połowę czekolady trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch sernika przed podaniem.
Do dekoracji możemy użyć sezonowych owoców.
Smacznego!
Komentarze