Sernik

4.5 (156 ocen)

Idealne ciasto na świąteczny stół lub inne okazje

Składniki:

  • Ser: 1,60 kg sera
    75 dag cukru pudru
    1 kostka masla
    15 jaj
    7 dag mąki ziemniaczanej
    7 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ciasto:
    1/2 kostki margarny
    12 dag cukru pudru
    1 op.cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jaja
    20 dag mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę, cukier puder, cukier waniliowy utrzeć mikserem. Dodać jajka, proszek d pieczenia i mąkę.Wyrobić i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Ważne, żeby forma miała dosyć wysokie brzegi, ponieważ sernik w trakcie pieczenia bardzo rośnie
    ( u mnie 34x24).
  • 2. Ser: Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać ser, mąki i proszek.Można dodać bakalie, zapach cytrynowy lub skórkę z cytryny. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Masę serową wylać na ciasto. Piec ok 1,5 godziny w 180 stopniach. Trzeba uważać, jak zacznie się przypiekać można przykryć kawałkiem papieru do pieczenia lub foli aluminiowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować