Tureckie klopsiki zapiekane z warzywami to smaczna przystawka lub samodzielne danie. W Turcji połączenie mięsa i warzyw jest normą, doskonale zblilansowane posiłki to wielki atut tej kuchni.
1.Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie składniki köfte dokładnie wymieszać.
2.Dłonie zmoczyć zimna wodą, z doprawionego mięsa formować małe klopsiki. Zagotować wodę, wrzucić köfte, gotować 5-8 minut. Wyjąć na talerz.
3.Bakłażana i cukinię umyć, odciąć końcówki, pokroić w dużą kostkę, posypać obficie solą, wymieszać, odstawić na 15-20 minut, aż puszczą sok. Zalać zimna wodą, odcedzić.
4.Składniki sosu pomidorowego zmiksować. Zanurzyć w nim köfte. Pomidory i paprykę umyć, pokroić. Z papryki usunąć gniazdo nasienne. Oliwę wymieszać z przyprawami i czosnkiem.
5.Wszystkie warzywa wymieszać z oliwą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu rozłożyć klopsiki, całość polać resztą sosu pomidorowego. Przykryć folią aluminiową. Zapiekać 30 minut w temp. 210-220 stopni C. Zdjąć folię, podawać gorące. Jako dodatek proponuje się bulgur lub ryż, a także tureckie pieczywo. Do posiłku idealnie pasuje ayran - popularny turecki (lekko osolony) napój wytwarzany z jogurtu i wody.
Komentarze