Jednym z tradycyjnych dań tureckich jest köfte, przygotowywane na wiele sposobów. Pyszne klopsiki w róznych kształtach i rozmiarach. Dodaje się do nich aromatyczne tureckie przyprawy.
1.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.
2.Wszystkie składniki na köfte dokładnie wymieszać. Dłonie zanurzyć w zimnej wodzie, formować małe pulpety. Smażyć na rozgrzanym oleju 6-7 minut (do momentu aż z każdej strony nabiorą brązowego koloru). Zmniejszyć ogień, dodać masło, dusić pod przykryciem 8-10 minut.
3.Ryż ugotować w osolonej wodzie (15 minut). Odcedzić, wymieszać z natką pietruszki.
4.Köfte podawać z ryżem, papryką, surówkami i pastą z papryki lub dipem jogurtowo-czosnkowym.
5.Rady : do köfte można dodać mieszanki tureckich przypraw Kofte Harci (ja jednak wolę sporządzić własną mieszankę, która nie będzie zawierać glutaminianu sodu). Jako dodatki można serwować bulgur, tureckie pieczywo, kuskus. Warzywa są wspaniałym uzupełnieniem dania. W Turcji często podaje się bakłażany, cukinię, pomidory, surową lub pieczoną paprykę itp.
Komentarze