Wspaniałe w smaku klopsiki z kurczaka to doskonała propozycja na obiad, ale też jako przekąska z róznymi dipami, ryżem lub tureckim pieczywem. Po prostu nie można się im oprzeć.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
köfte :
-podwójna duża pierś z kurczaka : 600 g
-czerstwa bułka pszenna : 2 sztuki
-jajko
-żółtko surowego jaja
-cebula (drobno posiekana) : 1 sztuka
-sól : 1 łyżeczka ( lub więcej do smaku)
-pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
-tymianek suszony : 1 łyżka
dodatkowo :
-mąka pszenna lub bułka tarta do panierowania : 4- 6 łyżek
-oliwa lub olej do smażenia : 50 ml
1.Bułki namoczyć w wodzie lub zimnym bulionie drobiowym, odcisnąć. Tymianek rozetrzeć w moździerzu lub zmielić. Pierś z kurczaka umyć, zmielić, wymieszać z resztą składników.
2.Z masy drobiowej formować małe płaskie kotleciki, każdy z nich z obu stron obtoczyć w mące.
3.Na patelni rozgrzać oliwę. Köftesmażyć z obu stron na złoty kolor ( 5- 6 minut ). Podawać na ciepło lub zimno.
4.Rady :masa drobiowa będzie dość kleista, nakładaj porcje łyżką, wrzucaj na mąkę, obtocz, formuj kotleciki, wrzucaj bezpośrednio na rozgrzaną oliwę. Nie dosypuj bułki tartej lub innych wypełniaczy, a klopsiki będą bardzo delikatne. Zależnie od wielkości patelni można usmażyć klopsiki na dwa razy, warto pamiętać, że podczas smażenia drugiej porcji, oliwa będzie już bardziej rozgrzana i należy zmniejszyć ogień.
Komentarze