Schab zapiekany w jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, na dno ułożyć pokrojoną w krążki cebulę, posypać ją solą, pieprzem i zmielonymi płatkami chili.
Na tą warstwę wyłożyć ugniecione pięścią porcje schabu.
2.Pokrojone pieczarki usmażyć na maśle, lekko posolić.
Jogurt połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku solą (należy wziąć pod uwagę że mięso nie było solone), pieprzem cytrynowym, dodać posiekany koperek i wymieszać z pieczarkami.
Masę wylać na na kotlety w naczyniu.
3.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec pod przykryciem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, przed końcem pokrywę zdjąć aby wierzch lekko się zrumienił.
4.Podać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaki i duszona marchewka.
Komentarze