Na tę sałatkę przychodzą do mnie specjalni goście. To sałatka której nie wyobrażają sobie nie zjeść moim goście w święta, imieniny czy Sylwestra. Polecam
Sałatka kurczak z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet oczyszczamy z żyłek. Kroimy na spore kawałki około 2x2 cm i wrzucamy na osolony wrzątek na jakieś 10 minut. Odsączamy i studzimy.
2.Kapustę pekińską kroimy najpierw na krążki grubości około 2 cm, a następnie te krążki na cztery części. (tak aby kawałki kapusty w sałatce nie były zbyt długie). Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, myjemy i kroimy na kostkę około 1,5x1,5 cm.
Podobnie z ananasem. Kawałki nie powinny być małe. Chodzi o efekt i smakowy i wizualny.Ugotowany filet, kapustę, ananasa i paprykę wrzucamy do miski. Dodajemy odsączoną kukurydzę.
3.Do kubka wkładamy majonez, śmietanę, sól i pieprz. Mieszamy na sos, którym zalewamy składniki sałatki. Lekko mieszamy. Odstawiamy na 15 minut i sałatka gotowa do spożycia.
SMACZNEGO!
4.UWAGA!
Dla ładniejszego efektu wzrokowego polecam kupić w miarę możliwości kapustę o bardziej zielonkawym kolorze. Czasem niestety w sprzedaży są bardzo bledziutkie i sałatka nie wygląda tak kolorowo.
Komentarze