Dlaczego rybny? bo z rybą. Skąd nazwa MASKAR? od serka mascarpone. Jest to danie, dzięki któremu moje dzieci jedzą rybę. Staram się to mięso komponować w różnych potrawach gdyż maluchy nie uznają ryb
Dla 6 osób
Składniki:
Paczka makaronu grubego
3 filety rybne (u mnie mintaj)
mascarpone
1 duża łyżka śmietany
tymianek
sól
pieprz cytrynowy
suszone pomidory
2 średnie cebule
tarty żóty ser
Rybny maskar z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nastawić wodę na makaron. Rybę doprawić solą i pieprzem, pokroić na kawałeczki i obsmażyć na oleju, przełożyć do oddzielnego naczynia. Pokroić drobno cebulę, lekko ją przesmażyć, dorzucić suszone pomidory. Smażymy mieszając przez kilka minut, a następnie dodajemy mascarpone.
Zagotowała się woda na makaron więc gotujemy go aldente.
Dokładnie mieszamy i dokładamy do tego łychę śmietany. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą oraz tymiankiem. Na koniec do tego wszystkiego wrzucamy naszą usmażoną rybkę. Wyłączamy.
Makaron układamy na talerzu, stroimy go naszym sosem i posypujemy tartym żółtym serem. Najlepszy smak daje wędzony ser.
Danie szybkie i bardzo smaczne . Wręcz godne polecenia, bo dzieci zajadały ze smakiem.
Komentarze