Wystarczy mięso zastąpić filetem z ryby i wyjdzie smaczne danie na obiad,ale również przekąska na drugie śniadanie którą można zabrać do szkoły lub pracy.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g fileta białej ryby(dorsz,panga)
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 marchewka
1/2 pęczka natki pietruszki
cebula
4 pieczarki
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy
sól
biały pieprz
kminek
Rybny zawijaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety zmiel w maszynce o dużych oczkach.
Cebulę drobno posiekaj zeszklij na oliwie,dodaj pokrojone w cienkie plastry pieczarki oraz obraną,startą marchewkę i smaż około 15 minut.
2.Zdejmij z ognia,przestudź,dodaj zmieloną rybę,posiekaną natkę pietruszki,1 jajko i sok z cytryny,dopraw do smaku solą i pieprzem,wymieszaj.
3.Ciasto francuskie rozwiń na środku ułóż masę rybną formując wałek.
Ciasto z obu stron potnij na długie paski o szerokości 2 cm .
Paski ułóż na masie rybnej zwijając je na zakładkę.
Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem.
Zawijańca ułóż na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz 35-40 minut.
Komentarze