Ryba w cieście z pysznym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę pokroić na małe kawałki.
Składniki na ciasto wymieszać ręcznie lub mikserem.
Kawałk ryby maczać w cieście i smażyć na patelni aż do zarumienienia.
2.Ryż płuczemy na sitku i czekamy chwilkę by cała woda odciekła.
W tym czasie siekamy cebulę. Na dużej patelni (ew. w rondlu) rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kolejną łyżkę masła i wsypujemy ryż. Ryż należy smażyć na średnim ogniu ok. 2 minut aż stanie się szklisty, lekko przezroczysty. Gdy tak się stanie wlewamy trochę bulionu (ok.1/2 szklanki ) i gotujemy aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie czynność powtarzamy ok. 3-4 razy. Ryż powinien się w ten sposób gotować ok. 20-25 minut- aż risotto będzie gęste a ryż miękki ale nie rozgotowany. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i parmezanem. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Podgrzewamy jeszcze ok 2 minut. Doprawiamy solą.
3.Rybę w cieście podawać z przygotowanym ryżem i kawałkiem cytryny.
Komentarze