ta potrawa kojarzy mi się ze świętami jest jednak bardzo dobrym daniem z ryb na wszelkiego rodzaju imprezy w domu
40 min
Składniki:
1 kg filetu z ryby (miruna, tilapia, dorsz)
1,5 kg jabłek
1 kg cebuli białej
1 op majeranku
sól
olej do smażenia
przyprawa do ryby lub pieprz cytrynowy
mąka pszenna do panierowania ryby
Ryba po mazursku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę rozmrażamy i przyprawiamy kroimy na kawałki długości ok 5 cm.
panierujemy w mące i smażymy na złoty kolor.
jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dosyć grube plastry. Cebule obieramy i kroimy w gruba kostkę. Przygotowujemy naczynie do zapiekania. na patelnie wlewamy trochę oleju i lekko podsmażamy część jabłek posypanych solą i majerankiem. Układamy je na dnie naczynia do zapiekania, następnie na tej samej patelni lekko podsmażamy cebulę i wkładamy na jabłka na ta warstwę układamy kawałki usmażonej wcześniej ryby i przykrywamy kolejna warstwa jabłek i cebuli i tak po kolei w zależności od wysokości naczynia do zapiekania ostatnia warstwą jest cebula.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na ok godzinę. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze