RYBA PO MAZURSKU

4.5 (170 ocen)

  • 40 min

ta potrawa kojarzy mi się ze świętami jest jednak bardzo dobrym daniem z ryb na wszelkiego rodzaju imprezy w domu

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg filetu z ryby (miruna, tilapia, dorsz)
    1,5 kg jabłek
    1 kg cebuli białej
    1 op majeranku
    sól
    olej do smażenia
    przyprawa do ryby lub pieprz cytrynowy
    mąka pszenna do panierowania ryby
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba po mazursku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozmrażamy i przyprawiamy kroimy na kawałki długości ok 5 cm.
    panierujemy w mące i smażymy na złoty kolor.
    jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dosyć grube plastry. Cebule obieramy i kroimy w gruba kostkę. Przygotowujemy naczynie do zapiekania. na patelnie wlewamy trochę oleju i lekko podsmażamy część jabłek posypanych solą i majerankiem. Układamy je na dnie naczynia do zapiekania, następnie na tej samej patelni lekko podsmażamy cebulę i wkładamy na jabłka na ta warstwę układamy kawałki usmażonej wcześniej ryby i przykrywamy kolejna warstwa jabłek i cebuli i tak po kolei w zależności od wysokości naczynia do zapiekania ostatnia warstwą jest cebula.
    Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na ok godzinę. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jabłka Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować