Ryba po cygańsku

4.46 (157 ocen)

  • 60 min

Pyszna rybka na zimno w słodko-pikantnej zalewie - absolutny hit każdej imprezy!

  • 60 min

Składniki:

  • 1-1,5 kg ryby np. mintaj/tilapia
    2-3 cebule
    2 czerwone papryki

    Ciasto naleśnikowe:
    2 jajka
    1 szkl. mleka
    0,5 szkl. wody
    mąka - do gęstości (ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki)
    1 łyżeczka vegety

    Zalewa:
    1 szkl. wody
    1 szkl. oleju
    3 łyżki octu
    1/3 szkl. koncentratu pomidorowego
    15 dag keczupu pikantnego
    1/4 szkl. cukru
    2 ziela angielskie
    2 listki laurowe
Wystaw ocenę:

4.46 (157 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Ryba po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta naleśnikowego wymieszać na gęstą masę. Filety rybne przekroić na mniejsze części, posolić, maczać w cieście naleśnikowym i smażyć.
  • 2. Składniki zalewy wymieszać, zagotować i odstawić do przestygnięcia.
  • 3. Cebulę pokroić w piórka a paprykę w paseczki. Wszystko razem posolić, zeszklić i ewentualnie poddusić do miękkości.
  • 4. W garnku układać warstwami kawałki ryby, na to papryka z cebulką i część zalewy - aż do wyczerpania składników. Odstawić do lodówki na 2-3 dni. Podawać na zimno.

Porady

Jeśli ktoś woli pikantniejsze smaki, do zalewy można dodać ostrej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować