Rosół z gwiazdkami i skórką cytrynową

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tradycyjny rosołek w nieco odmienionej formie ze skórką cytrynową i makaronowymi gwiazdkami. Idealny dla przejedzonych brzuchów np po świątecznym obżarstwie. W moim domu nieodzowny :)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • cały kurczak
    2 marchewki
    duży korzeń pietruszki
    duży korzeń selera
    por (biała i zielona cześć)
    2-3 gałązki świeżego lubczyku
    cebula
    liść laurowy, ziele anielskie, sól
    skórka z jednej cytryny
    natka pietruszki

    na gwiazdki
    200g maki
    200ml maślanki
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z gwiazdkami i skórką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytego kurczaka umieścić w dużym garnku. Zalać wodą. Gotować na bardzo małej mocy kuchenki, odszumować. Włoszczyznę obrać. Cebulę opalić nad palnikiem. Włoszczyznę, cebulę, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, skórkę cytrynową i łyżeczkę soli dodać do garnka. Gotować na bardzo małym ogniu około 2h. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwować z gwiazdkami posypane natką pietruszki.
  • 2. Gwiazdki: mąkę wymieszać z maślanką i szczyptą soli. Wyrobić ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wykrawać gwizdki. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Odcedzić.

Porady

Skórkę cytrynową obrać cieniutko bez białej warstwy, gdyż może spowodować, ze rosół będzie gorzki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować