rosół z udek

4.37 (167 ocen)

ulubiona "zupa" mojej córki

Składniki:

  • 2-3 udka,
    2 marchewki,
    1 pietruszka,
    liście:por, seler,pietruszka- związane bawełnianą nitką
    liść laurowy,
    1 ziarnko ziela angielskiego,
    6-7 ziaren pieprzu prawdziwego
    1 cebula opieczona nad ogniem,
    sól do smaku
    koperek zielony do talerza
    makaron domowy lub z torebki
Wystaw ocenę:

4.37 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z udek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rosół 1. udka oczyść wymyj i ułóż w garnku. zalej zimną wodą i dodaj warzywa oraz przyprawy. nastaw na ogień. w momencie zagotowania zmniejsz płomień na taki żeby tylko rosół mrugał, absolutnie nie powinien gotować się gwałtownie ni bystro bo będzie mętny i biały jak mleko. jeśli po zagotowaniu pojawi się jakaś piana to zbierz ją.
  • image-0rx98rb 2. rosół gotuje się tak około godziny do półtorej. jak się ugotuje to udka wyjmij i możesz obsmażyć je na maśle- dobre do ziemniaków i surówki.
  • image-1gqk3kr 3. makaron zalewaj gorącym rosołem, posyp koperkiem lub pietruszką jak kto lubi, udekoruj marchewką o gotowe do jedzenia. smacznego

Porady

ja udka to czyszczę, nastawiam z małym garnku i zagotowuję dosłownie na niecałą minutę. wylewam do zlewu i jeszcze raz dobrze myję pod zimną wodą i ewentualne brzydkie skórki itp wycinam płuczę i dopiero nastawiam do właściwego gotowania to wtedy nie mam szumowin i rosół jest krystalicznie czysty. preferuję dużo warzyw bo nie dodaję żadnych szkodliwych ulepszaczy i taki rosół polecam każdemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować