Czasami zwykłe mielone nam się nudzą. Dlatego przeglądając jedną z gazet trafiłam na ten przepis, wypróbowałamd, troszeczkę go zmodyfikowałam, i zachęcam do podania mielonych w takiej odsłonie.
60 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
800 g mięsa mielonego wieprzowego
cebula,
jajko,
czerstwa bułka,
3/4 szklanki mleka,
6 liści kapusty włoskiej,
3 parówki,
przyprawa do mięsa wieprzowego,
sól, pieprz, vegeta do smaku
6 łyżek bułki tartej
olej do smażenia
Roladki mielone z kapustą i parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę zalać ciepłym mlekiem, odstawić aby zmiękła. Kapuściane liście umyć, wykroić zgrubiałe nerwy, zblanszować w osolonym wrzątku i odcedzić. Parówki obrać z osłonek, przekroić na pół.
Cebulę drobno posiekać. Dobrze zmielone mięso połączyć z pokrojoną cebulką, odciśniętą bułką, jajkiem oraz przyprawami. Masę starannie wymieszać i podzielić na 6 części. Porcje masy mięsnej, spłaszczać formując owalny placuszek. Na każdy nałożyć owiniętą w liść połowę parówki. Zlepiać tworząc roladki, następnie obtoczyć je w bułce. Obsmażyć na odrobinie oleju, ze wszystkich stron na zloty kolor. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min.
Komentarze